Reisadvies Griekenland

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Athene, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen in Griekenland

Grens Griekenland en Macedonië

Door het sluiten van de grens tussen Griekenland en Macedonië en verdere grenzen op de Westelijke Balkanroute, is Griekenland veel minder een doorreisland voor vluchtelingen. Vluchtelingen en migranten verblijven in en nabij de opvangcentra op de eilanden Lesbos, Chios, Samos, Kos en Leros. En er zijn opvangfaciliteiten verspreid over het vasteland. De opvang leidt zover bekend niet tot veiligheidsrisico’s voor Nederlandse reizigers.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Demonstraties

In Griekenland kunnen demonstraties plaatsvinden die tot geweld leiden. Mijd demonstraties.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Griekenland op de website van de ANWB.

Geen foto’s van militaire objecten

Maak geen foto’s van militaire objecten. Dit geldt in het bijzonder voor gebouwen, vliegtuigen en marineschepen, maar ook voor ieder ander militair object. Kies er bij twijfel voor om geen foto’s te maken. Mocht u door politie- of militaire autoriteiten worden aangesproken op uw gedrag, werk dan mee. En draag uw camera ter controle over. Vliegtuigspotten is in Griekenland strafbaar.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Nederlandse ambassade in Athene

Voor informatie over de Nederlandse ambassade raadpleeg de website van de  Nederlandse ambassade in Athene.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en maatregelen om (malaria en andere) infectieziekten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld in Griekenland

Elk jaar komen in Griekenland bosbranden voor. Vooral in de zomermaanden. Bosbranden kunnen veel schade aanrichten. Wilt u tijdens deze periode naar Griekenland reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Griekenland ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Op het Griekse vasteland en de eilanden zijn zo nu en dan lichte aardbevingen. Zware aardbevingen zijn zeldzaam.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Reisdocumenten en visa

U moet altijd een geldig reisdocument bij u hebben als u reist binnen het Schengengebied. U valt namelijk onder de vreemdelingenwetgeving van het land waar u in verblijft of doorheen reist. U moet zich daarom kunnen legitimeren en over een geldig reisdocument beschikken.

Naar boven

Tips van de ambassade

De volgende tips kunnen voor u helpen bij een goede voorbereiding van uw reis.

Denk er aan om op tijd te pinnen.

Betaal zo veel mogelijk met een internationale betaalkaart. Als dit mogelijk is.

Huur een geldkluis bij de receptie van het hotel of de camping.

Kijk goed naar uw reisverzekering. Denk daarbij aan bijvoorbeeld:

  • een onverwachte staking op het vliegveld waardoor u niet naar huis kunt;
  • al het extra gepinde geld apart te verzekeren. De meeste reisverzekeringen houden er rekening mee dat reizigers contant geld meenemen. Maar daar zit vaak een maximum aan. Zorg er wel voor dat u kunt bewijzen dat u veel bij u heeft. Bijvoorbeeld door de pinbonnen te bewaren en bij diefstal aangifte te doen bij de politie.

Kijk of u een omboekingsverzekering kunt afsluiten.