Reisadvies Italië

Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Rome, EU-vertegenwoordigers en andere bronnen. Het belangrijkste doel is u te informeren over veiligheidsrisico’s. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies Italië is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies.  U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen in Italië

In de ochtend van 24 augustus 2016 vond in midden Italië een aardbeving plaats.. Het getroffen gebied ligt op de grens van de regio’s Lazio, Marche, Umbrië en Abruzzo. Vooral de plaatsen Accumoli en Amatrice zijn getroffen. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen. Ook is er schade aan de infrastructuur.

Op 26 en 30 oktober 2016 werden weer zware bevingen in dezelfde regio gevoeld. In en rond het gebied van de stad Norcia is veel schade aan gebouwen en wegen.

Blijf op de hoogte en volg de laatste ontwikkelingen  bijvoorbeeld via de media. Bent u in het getroffen gebied, volg dan het advies van de lokale autoriteiten op. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Geldig reisdocument voor Italië

In Italië is er net als in veel andere landen een risico op terroristische aanslagen. De Italiaanse autoriteiten hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen. Blijf alert en volg de instructies van de lokale autoriteiten op. Zorg dat u zich kunt legitimeren en dat u over een geldig reisdocument beschikt. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen. Via het reisadvies, maar ook via de media.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

 

Algemeen

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Italië. Heeft u toch reisadvies Italië nodig? Hier vindt u alle nodige informatie.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Italië op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Nederlandse ambassade in Rome

Voor informatie over de Nederlandse ambassade raadpleeg de website van de Nederlandse ambassade in Rome.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Criminaliteit in Italië

Tijdens het hoogseizoen worden veel mensen slachtoffer van zakkenrollerij/berovingen.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt.
  • Draag geen opvallende sieraden of juwelen. Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek. Bijvoorbeeld in de kluis van het hotel.
  • Doe altijd aangifte bij de lokale politieautoriteiten.
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

 

Terrorisme

In Italië is er net als in veel andere landen een risico op terroristische aanslagen. De Italiaanse autoriteiten hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen.

Blijf alert en volg de instructies van de autoriteiten op. Zorg dat u zich kunt legitimeren en dat u over een geldig reisdocument beschikt. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen. Via het reisadvies, maar ook via de media.

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. U kunt in sommige landen ernstig in de problemen komen als u de lokale wetten, regels en gebruiken niet volgt. Als bezoeker van Italië bent u, net als de inwoners zelf, daaraan onderworpen en dient u zich hier aan te houden. Deze wetten, regels en gebruiken zijn soms heel anders dan u in Nederland gewend bent.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Informatie over epidemieën vindt u bij de World Health Organization.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

In Italië kunnen aardbevingen voorkomen.

Bent u in het land en is er een aardbeving? Volg dan de berichten in de media en laat u goed informeren over de situatie.

Is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over aardbevingen in het gebied? Ga naar:

 

Reisdocumenten en visa

U moet altijd een geldig reisdocument bij u hebben als u reist binnen het Schengengebied. U valt namelijk onder de vreemdelingenwetgeving van het land waar u verblijft of doorheen reist. U moet zich daarom kunnen legitimeren en over een geldig reisdocument beschikken.

Tips van de ambassade

Bewaar een (digitale) kopie van uw reisdocumenten, bankpassen, creditcards. Het is handig dit digitaal beschikbaar te hebben (bijvoorbeeld in de vorm van een e-mail). Zo kan u snel en altijd aangeven welke documenten gestolen of vermist zijn.

Tijdens het piekseizoen worden veel mensen slachtoffer van zakkenrollers en dieven. Het gaat hierbij vaak om georganiseerde bendes. Wees alert wanneer u gebruik maakt van openbaar vervoer, op de luchthavens en ook tijdens bezoeken aan populaire attracties. Vaak worden portemonnees, na het leeghalen, weggegooid.

Er is een website waar u een gedetailleerde lijst van gevonden voorwerpen aantreft.