Barcelona Airport, kortweg El Prat genoemd, is de luchthaven van Barcelona. El Prat is een van de belangrijkste luchthavens van Spanje. Jaarlijks verwerkt de luchthaven meer dan 36 miljoen passagiers. Het vliegveld ligt in de gemeente El Prat de Llobregat op ongeveer 15 kilometer van de stad Barcelona.
Aeropuerto de Barcelona
Adres: 08820 El Prat de Llobregat, Barcelona, España.
IATA-luchthavencode: BCN
ICAO-luchthavencode: LEBL
Alias: El Prat, Catalaans: Aeroport de Barcelona-el Prat, Spaans: Aeropuerto de Barcelona-El Prat

WebsiteOfficiële website Barcelona Airport

Barcelona Airport is in 1916 opgericht en beschikt over twee terminals. Terminal T1 werd in 2009 geopend. De oudere terminal T2, ligt op 5 kilometer afstand van T1. De reden dat het vliegveld werd uitgebreid met een tweede terminal was een flinke verdubbeling van het aantal passagiers.

Meestal komen de vluchten van de duurdere luchtvaartmaatschappijen aan op T1. De oude terminal T2, wordt gebruikt door de goedkopere budget luchtvaartmaatschappijen. Hier landen vliegtuigen van onder meer RyanAir, Easyjet en Jetairfly. Ook Transavia biedt reizen richting Barcelona al vanaf €30.-.

 

Vervoer van en naar Barcelona Airport

Het vliegveld ligt op ongeveer 15 kilometer van Barcelona af. Aangezien er 24 uur per dag vervoer is, kun je de stad goed bereiken. Zo kun je er naar toe reizen met de:

  • Aerobus
  • Stadsbus
  • Trein
  • Metro
  • Taxi

 

De Aerobus

Een van de snelste en makkelijkste manieren om naar het centrum te reizen, is met de Aerobus. Vanaf de luchthaven ben je binnen een half uurtje in het centrum. Tickets kun je kopen bij de bushalte of bij de chauffeur. De Aerobus rijdt vanaf 5 uur ’s nachts tot net na middernacht. Voor een enkeltje betaal je ongeveer €6 en voor een retourtje €10. De Aerobus rijdt elke dag en vertrekt iedere tien minuten. Vanaf beide terminals vertrekt er een bus naar de stad. Aerobus A1 rijdt tussen Barcelona en Terminal 1, Aerobus A2 vertrekt vanaf Terminal 2.

 

De stadsbus

Je kunt er ook voor kiezen om met de stadsbus naar Barcelona te gaan. De rit is voordeliger dan die met de Aerobus, maar duurt wel veel langer. Kom je ’s nachts aan? Dan kun je de nachtbus N17 nemen. De vertrekt 3 keer per uur, zowel vanaf Terminal 1 als 2.

 

De trein

Als je in een hotel verblijft, dat dichtbij het station ligt, kun je ook de trein nemen. Vanaf Terminal 2 gaat er ieder half uur een trein naar de stad. Je kunt het station heel eenvoudig, via de loopbrug, bereiken. Kom je aan op Terminal 1? Dan kun je de pendelbus naar het station nemen.

 

De metro

De makkelijkste manier om naar de stad te reizen, is met de metro. Vanaf beide terminals vertrekt er een metro. De lijn L9 Sud verbindt de airport met Zona Universitària. Hier kun je weer overstappen op de groene lijn L3. Je kunt onderweg ook nog overstappen bij Collblanc op de blauwe lijn L5 of bij Torrasa op de rode lijn, L1. Bij Terminal 1 vind je de ingang van de metro op de begane grond bij de bussen. Bij Terminal 2 is dit vlakbij het treinstation.

 

De taxi

Wil je probleemloos en snel naar je hotel reizen? Dan kun je een taxi nemen. Dit is de makkelijkste optie. Voor een taxiritje  naar het centrum betaal je tussen de €25 en €30. Per koffer betaal je nog een toeslag van één euro. De taxi’s staan bij de uitgang van het vliegveld.